суббота, 28 января 2017 г.

Jak správně vyšlehat smetanu


Určitě se vám už stalo, že při šlehání smetany netrpělivě sledujete čas a přitom se nic neděje. Poradíme vám, jak zajistit podmínky pro správně vyšlehanou smetanu.
Smetana se lépe ušlehá, pokud se zpracovává studená, přesněji pokud ji cca 12 hodin před použitím vychladíte na teplotu 2–6°C. Miska i metličky by měly být také studené.
Nejrpve šlehejte cca 1 minutu na nízké otáčky, poté zvyšte na vysoké a vyšlehejte do husté pěny. Až po té přidejte pár kapek citronové šťávy, která pomůže pěnu ještě více ztužit a moučkový cukr, který má lepší rozpustitelnost než krystal.
Dobrou chuť:-)
 

Postup přípravy receptu

Smetanou rozumějte smetanu ke šlehání s obsahem tuku 33% (215 g je klasický kelímek Kunín, Olma aj.). Aby bylo možno smetanu dobře vyšlehat, měla by být dobře vychlazená (2-6°C).

Šleháme vždy od nejnižšího stupně a když začne houstnout, rychlost šlehače zvyšujeme. Cukr přidáváme vždy až před ukončením šlehání. Čokoládu na vaření můžete nahradit čokoládovou polevou.
SLADKÁ šlehačka:
215 g smetany ke šlehání
1 vrchovatá kávová lžička cukru moučka
(dle postupu níže vyšleháme pevnou šlehačku a těsně před došleháním přidáme cukr
KÁVOVÁ šlehačka:

215 g smetany ke šlehání
vrchovatá kávová lžička cukru moučka
1 kávová lžička mleté pražené kávy
(smetanu svaříme s jemně mletou kávou a cukrem. Vychladlé necháme uležet v lednici do druhého dne, kdy pak vyšleháme)
KARAMELOVÁ šlehačka:
10 dkg cukru krupice
2 kelímky šlehačky (po 215 g)
(cukr rozpustíme na pánvi nebo v kastrolku na karamel a do něj opatrně zamícháme 100 g půl kelímku HORKÉ smetany. Na mírném ohni rozvaříme, až je karamel bez kousků a necháme vychladnout. Zbytek smetany kelímek a půl se vyšlehá, malou část šlehačky smícháme s vychladlým karamelem a pak přidáme do zbytku šlehačky. )
PAŘÍŽSKÁ šlehačka:(lehká)
215 g smetany
kávová lžička kakaa
vrchovatá kávová lžička cukru krupice
(Vše krátce prošleháme a za stálého míchání uvedeme do varu. Po krátkém svaření a vychlazení necháme odležet do druhého dne v ledničce. Poté vyšleháme do husté šlehačky)
PAŘÍŽSKÁ šlehačka (těžká)
215 g smetany, 2 vrchovaté PL cukru krupice, 100 g čokolády na vaření, 1 PL kakaa
(Smetanu, cukr a kakao za stálého míchání svaříme a do horké směsi zamícháme čokoládu na vaření, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni. Za občasného míchání - aby se vše krásně spojilo - necháme vychladnout. Dáme do druhého dne do ledničky. Před vyšleháním směsi do šlehačky mírně nahřejeme) Tato šlehačka má trvanlivost až 3 dny a lze ji uplatnit i jako náplň do různých korpusů.
ČOKOLÁDOVÁ šlehačka

215 g smetany, 1 PL cukru krupice, 40 g čokolády na vaření
(vše dohromady krátce povaříme, aby se čokoláda rozpustila a suroviny se hezky spojily. Necháme vychladnout, do druhého dne dáme do ledničky a pak vyšleháme.
NÁHRADNÍ šlehačka:

2,5 dl plnotučného mléka, 125 g másla
(mléko s máslem ohřejeme a 3 minuty mixujeme. Necháme dobře vychladit a pak ušleháme běžným způsobem šlehačku)
SNĚHOVÁ šlehačka:

3 bílky, 100 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 215 g smetany
(Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého vmícháme prosátý moučkový cukr a vanilkový cukr. Takto připravený sníh vmícháme do hustě ušlehané smetany)
"FALEŠNÁ" šlehačka:
3 bílky, 80 g moučkového cukru, 50 g másla
(Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého po částech všleháme cukr. Rozpuštěné a prochladlé máslo přidáváme jen po kapkách a zašleháváme)

0 коммент.:

Отправить комментарий