Různé nádivky do taženého štrůdlu
("Juliana Fialová: "Česká kuchařka", str. 132, Merkur Praha, 1957)
Třešňový závin:
Vytažené těsto pokropíme sádlem, posypeme prosátou strouhankou, jemně sekanými ořechy nebo mandlemi a vypeckovanými třešněmi.
Jablkový závin:
Vytažené těsto nejdříve pokropíme rozpuštěným sádlem, pak smetanou a konečně na ně rozprostřeme nádivku ze zelí.
Vytažené těsto pokropíme sádlem, posypeme strouhanými mandlemi nebo
ořechy, troškou strouhanky, strouhanými jablky, cukrem a rozinkami.
Ořechový nebo makový závin:
Nádivku
uvaříme z mletých ořechů nebo mletého máku, s přidáním strouhané
citrónové kůry, trochy slazené vody nebo mléka. Do této nádivky
přidáváme též rozinky.
Smetanový závin:
Na polovinu těsta připravíme smetanový krém: Máslo (70 g) utřeme se 3
žloutky a 50 g cukru dohusta, vmícháme 1 lžíci vanilkového pudinkového
prášku, tuhý sníh ze 3 vajec a 200 ml husté kyselé smetany.
Vytažené těsto potřeme touto směsí, rychle je zabalíme a pokapané máslem upečeme.
Tvarohový závin sladký:
Balíček
měkkého sladkého tvarohu smícháme s 1-2 žloutky, několika lžícemi
smetany, s cukrem, a se sněhem z bílků. Přidáme hrst rozinek.
Tvarohový závin slaný:
Nastrouhaný tvaroh, 1-2 žloutky, sůl, několik lžíc smetany a jemně nasekaný kopr spolu utřeme.
Zelný závin:
Hlávkové
zelí jemně nakrouháme, osolíme, jakmile pustí po 30 minutách vodu
vymačkáme, udusíme se sádlem a podle chuti dosolíme a opepříme.
http://dadala.hyperlinx.cz/hypsladkuch/zav/zavr0013.html
("Juliana Fialová: "Česká kuchařka", str. 132, Merkur Praha, 1957)
Vytažené těsto na závin - můžeme plnit s nerůznějšími nádivkami, sladkými i slanými. V citované literatuře se doporučuje nádivkou potřít celé těsto a ne jen podélně jeho menší část, jak to doporučují maďarské recepty. Při tomto způsobu plnění je nádivka pokládána podélně jen asi v jedné třetině na sebe několikrát přeloženého tence vytaženého těsta. Podle zkušeností jsou oba však způsoby stejně dobré. V maďarském postupu je v upečeném štrůdlu všechna nádivka shromážděna uprostřed a obalena několika vrstvami listujícího těsta. Toho efektu je docíleno natíráním povrchu těsta máslem jak při jeho překládání, tak při zabalování. Můžeme zkusit oba způsoby a pak zvolít pro nás ten nejpřijatelnější.
Postup přípravy:
Příprava těsta:V mouce v míse uděláme důlek , 40-50 g vlahého sádlo, rozkvedlané vejce, ocet a přídáme tolika osolené vlažné vody (asi 200-300 ml), aby těsto nebylo ani tuhé ani příliš řídké.

Jablkový závin:
Ořechový nebo makový závin:
Smetanový závin:

Tvarohový závin sladký:
Tvarohový závin slaný:
Zelný závin:
0 коммент.:
Отправить комментарий