Ingredience na hroznový sirup:
vinné hrozny červené nebo bílé
Na 1 litr šťávy:
1,5 kg cukru
6 g kyseliny citrónové

Vinné hrozny dobře omyjeme, bobule obereme, zbavíme důkladně třapin a rozmačkáme. Drť necháme několik hodin odležet v chladné místnosti, nesmí ale nakvasit. Šťavu z hroznové drti můžeme získat ještě snadněji a rychleji, když drť opatrně zahříváme (nejlépe ve vodní lázni) za občasného promíchání na teplotu asi 75 stupňů a při této teplotě udržujeme 10 – 15 minut. Horkou drť prolisujeme lisem na ovoce. Potom jí můžeme nechat ještě překapat přes plátýnko nebo plátěný sáček. Čirou šťávu smícháme s cukrem a kyselinou citrónovou, přihřejeme za občasného zamíchání na 85 stupňů a hned nalijeme do lahví. Lahve s hroznovým sirupem uzavřeme, položíme nebo obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Poznámka k přípravě hroznového sirupu
Ovocné sirupy vyrábíme z čirých ovocných šťáv, cukru a kyseliny citrónové. Vysoký podíl cukru v sirupu (60%) nám zajistí jeho trvanlivost bez další konzervace. Chceme-li však připravit hroznový sirup s nižší energetickou hodnotou, dávku cukru snížíme a sirup musíme sterilovat. Více o sterilaci a přípravě sirupů naleznete níže.
Příprava sirupů a šťáv http://zavarit.cz/hroznovy-sirup/#more-2413
0 коммент.:
Отправить комментарий