Йогуртовый крем
420 г греческого йогурта, 120 г сахарной пудры, 300 г сливок жирностью не меньше 30 %, 9 г желатина.
420 г греческого йогурта, 120 г сахарной пудры, 300 г сливок жирностью не меньше 30 %, 9 г желатина.
- Желатин замочить в холодной воде, отжать и распустить на водяной бане.
- Йогурт перемешать с сахарной пудрой, затем с желатином.
- Сливки взбить и аккуратно перемешать с йогуртом: сначала 1\3 сливок, а уже потом все остальное.
- Поставить на ночь в холодильник.
- Odlehčený jogurtový krém:
- 2 velké ovocné jogurty
- 2 Rama šlehačky
- 2x ztužovač šlehačky
- 2x želatinový ztužovač za studena - Dr.Oetkra
- ovoce dle chuti
- marmeláda
Suroviny https://www.toprecepty.cz/recept/5169-lehke-kremy-na-dort-ci-rezy/- 1)
- 2 40% šlehačky
- 2 ztužovače
- 2 polotučné tvarohy
- vanilka
- cukr podle chuti
- 2)
- 1 šlehačka 40%
- 1 ztužovač
- 3 dcl jogurtu
- cukr
- 2,5 dcl ovocné šťávy
- 1 dkg želatina plátky
- 3)
- 2 šlehačky 40%
- 1 ztužovač
- 10 dkg hořké čokolády (třeba 70%)
- 1 dkg plátkové želatiny
- 2,5 dcl mléka
Postup přípravy receptu
- 1) Šlehačky do tuha ušleháme a opatrně vmícháme do oslazeného tvarohu s vanilkou. Můžeme přidat další vůně podle vlastní fantazie např. k jahodám přidávám 2 lžíce nasekané meduňky a z 1/2 limetky šťávu a kůru naškrábanou na tenké vlásky. Vydrží i do druhého dne.
- 2) Želatinu necháme nabobtnat v ovocné šťávě a pak ji rozpustíme. Nesmí se vařit. Vmícháme do jogurtu a do toho opatrně vmícháme tuhou šlehačku. Osladíme, příp. ovoníme podle chuti. Před zdobením, necháme chvíli houstnout v lednici. Pokud chceme bílý krém, nabobtnáme želatinu ve lžíci vody, vlijeme do 2 dcl studeného mléka a dál postupujeme stejně.
- 3) V mléce rozpustím čokoládu, nesladím a nechám vychladnout, šlehačky do tuha ušlehám, želatinu nabobtnanou ve vodě rozpustím, vmíchám od studeného mléka s čokoládou a pak opatrně vmíchávám do šlehačky. Čokoládu je možné vynechat a krém ochutit třeba rozpustnou kávou, rozmixovaným ovocem, vaječným koňakem, griotkou ap. Čokoládový krém je tak tuhý, že se dá krájet, používám na pařížský dort.
- Na slepování laskonek a pusinek, obyčejné piškoty, ovocné košíčky ap. používám jen ochucenou šlehačku. Vždycky používám 40% a dávám ztužovač, protože pak v lednici vydrží i dva dny a neroztéká se.
- Krémy s želatinou je dobré lít na korpus, kolem kterého dáme kruh z dortové formy, který dobře přitiskneme k podložce. Pak vlijeme krém, dáme do lednice a necháme ztuhnout, nejlépe přes noc. Ráno dort objedeme nožem s kulatou špičkou, odstraníme kruh a dort dozdobíme.
- Pokud na želatinu dáváme ještě polevu, necháme jí chvíli zchladnout a raději pracujeme s hustší polevou, než aby se nám krém od horké polevy roztekl a dort ztratil tvar.
0 коммент.:
Отправить комментарий