среда, 22 ноября 2017 г.

jogurtový krem

  Йогуртовый крем

420 г греческого йогурта, 120 г сахарной пудры, 300 г  сливок жирностью не меньше 30 %, 9 г желатина.
  • Желатин замочить в холодной воде, отжать и распустить на водяной бане.
  • Йогурт перемешать с сахарной пудрой, затем с желатином.
  • Сливки взбить и аккуратно перемешать с йогуртом: сначала 1\3 сливок, а уже потом все остальное.
  • Поставить на ночь в холодильник.
  • Odlehčený jogurtový krém:
    • 2 velké ovocné jogurty
    • 2 Rama šlehačky
    • 2x ztužovač šlehačky
    • 2x želatinový ztužovač za studena - Dr.Oetkra
    • ovoce dle chuti
    • marmeláda

    první varianta krému 

    Suroviny    https://www.toprecepty.cz/recept/5169-lehke-kremy-na-dort-ci-rezy/
    1)
    2 40% šlehačky
    2 ztužovače
    2 polotučné tvarohy
    vanilka
    cukr podle chuti

    2)
    1 šlehačka 40%
    1 ztužovač
    3 dcl jogurtu
    cukr
    2,5 dcl ovocné šťávy
    1 dkg želatina plátky

    3)
    2 šlehačky 40%
    1 ztužovač
    10 dkg hořké čokolády (třeba 70%)
    1 dkg plátkové želatiny
    2,5 dcl mléka

    Postup přípravy receptu

  • 1) Šlehačky do tuha ušleháme a opatrně vmícháme do oslazeného tvarohu s vanilkou. Můžeme přidat další vůně podle vlastní fantazie např. k jahodám přidávám 2 lžíce nasekané meduňky a z 1/2 limetky šťávu a kůru naškrábanou na tenké vlásky. Vydrží i do druhého dne.
  • 2) Želatinu necháme nabobtnat v ovocné šťávě a pak ji rozpustíme. Nesmí se vařit. Vmícháme do jogurtu a do toho opatrně vmícháme tuhou šlehačku. Osladíme, příp. ovoníme podle chuti. Před zdobením, necháme chvíli houstnout v lednici. Pokud chceme bílý krém, nabobtnáme želatinu ve lžíci vody, vlijeme do 2 dcl studeného mléka a dál postupujeme stejně.
  • 3) V mléce rozpustím čokoládu, nesladím a nechám vychladnout, šlehačky do tuha ušlehám, želatinu nabobtnanou ve vodě rozpustím, vmíchám od studeného mléka s čokoládou a pak opatrně vmíchávám do šlehačky. Čokoládu je možné vynechat a krém ochutit třeba rozpustnou kávou, rozmixovaným ovocem, vaječným koňakem, griotkou ap. Čokoládový krém je tak tuhý, že se dá krájet, používám na pařížský dort.
  • Na slepování laskonek a pusinek, obyčejné piškoty, ovocné košíčky ap. používám jen ochucenou šlehačku. Vždycky používám 40% a dávám ztužovač, protože pak v lednici vydrží i dva dny a neroztéká se.
  • Krémy s želatinou je dobré lít na korpus, kolem kterého dáme kruh z dortové formy, který dobře přitiskneme k podložce. Pak vlijeme krém, dáme do lednice a necháme ztuhnout, nejlépe přes noc. Ráno dort objedeme nožem s kulatou špičkou, odstraníme kruh a dort dozdobíme.
  • Pokud na želatinu dáváme ještě polevu, necháme jí chvíli zchladnout a raději pracujeme s hustší polevou, než aby se nám krém od horké polevy roztekl a dort ztratil tvar.
  •  

0 коммент.:

Отправить комментарий