
1/Nakládané zelené chilli
Rozpis na cca 500-550 g:
450 g malých zelených chilli papriček, rozpůlených
75 g cukru krystal
50 g rozdrceného hořčičného semínka
50 g čerstvě umletého římského kmínu
50 g drceného česneku
1,5 lžíce mleté kurkumy
2 lžičky soli
150 ml mletého bílého octa
20 ks malých stroužků česneku
Postup
1. Ve vyvařené sklenici smícháme hořčičná semínka, římský kmín, kurkumu, drcený česnek, vinný ocet, cukr a sůl
2. Zakryté necháme stát 24 hodin, koření se tak vyluhuje a cukr se solí rozpustí
3. Na rozehřátém hořčičném oleji směs pomalu orestujeme, asi tak 5 minut
4. Přidáme stroužky česneku a restujeme dalších 5 minut
5. Přidáme čerstvé chilli a zlehka je osmahneme doměkka (nesmí ale změnit barvu), bude to trvat, na mírném plameni, tak 30 minut, necháme vychladnout
6. Směs uzavřeme do skleniček s uzávěrem a necháme týden odstát.
2/Pasta z chilli papriček:
2, 5 kg chilli papriček,
2 dcl oleje,
1 dcl octa,
3 lžíce cukru,
balíček DEKO,
1/2 petózy(=konzervant).
Postup
Všechny papričky pomeleme, přidáme všechny přísady kromě konzervantu a hodinu pozvolna vaříme.Těsně před dovařením přidáme konzervant a řádně zamícháme. Horkou směs naplníme do skleniček a důkladně uzavřeme. NEZAVAŘOVAT!!
3/Suroviny:
* chilli papričky
* ocet
* špetka soli
* špetka cukru
* další koření podle vaší chuti
Postup:
Omyté chilli papričky naskládejte do uzavíratelné sklenice. Zalijte octem a ochuťte solí a cukrem. Nechte aspoň týden uležet v ledničce.
Do nálevu můžete přidat i další koření nebo cibuli a česnek.
0 коммент.:
Отправить комментарий